Unul din patru cetățeni ai UE consideră că este acceptabil să dea mită funcționarilor publici pentru a accelera rezvolvarea unor chestiuni administrative urgente, potrivit unui sondaj al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE publicat miercuri, precizând că jumătate din europenii sub 30 de ani consideră că șpaga este absolut OK.
Procentele celor dispuși să dea șpagă diferă însă de la țară la țară. Astfel, în timp ce mai mult de jumătate dintre respondenții din Slovacia, Cehia și Croația – și 48% în Franța – ar lua în considerare să dea mită atunci când au de-a face cu funcționari, doar unul din cinci sau mai puțini gândesc la fel în Suedia, Malta, Finlanda și Portugalia.
În ceea ce privește drepturile omului, sondajul a arătat că în 11 dintre cele 27 de state membre ale UE, cel puțin 50 la sută dintre respondenți „sunt de acord sau sunt foarte de acord” că abuzurile împotriva drepturilor omului nu sunt cu adevărat o problemă în țara lor, considerând însă că oamenii sunt abuzați doar în alte state. Pe de altă parte, 9 din 10 respondenți au spus că drepturile omului sunt importante pentru crearea unei societăți mai corecte în țara lor, variind de la 76% în Ungaria la 96% în Malta, iar două treimi au spus că drepturile omului au sens în viața de zi cu zi.
Mai mult de două treimi consideră că unii cetățeni profită în mod nedrept de drepturile omului, o treime dintre intervievați fiind de acord cu afirmația că „singurele persoane care beneficiază de drepturile omului sunt cele care nu le merită, cum ar fi infractorii și teroriști.“
Acest din urmă răspuns a fost mai frecvent în rândul vârstnicilor – 38% dintre persoanele peste 65 de ani că sunt de acord cu această afirmație, comparativ cu 27% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani.
Sondajul a fost realizat în 29 de țări – cele 27 de state membre ale UE, U.K. și Macedonia de Nord – între ianuarie și octombrie 2019, cu sondaje între 1.000 și 3.000 de respondenți pe țară.
Șpaga, la ordinea zilei în Europa

Data publicării:
Categorii:
Extern