Abia aștepți să pleci în vacanță la mare, să stai la plajă, răsfățat de razele soarelui? Nu uita să iei cu tine în bagaj și sfaturile noastre, pentru a te putea bucura din plin de zilele minunate ale sezonului estival fără a te lovi de neplăcerile pe care ți le poate cauza expunerea îndelungată la soare.
Majoritatea dintre noi am avut o arsură solară la un moment dat, atunci când am stat mai mult la plajă, la pescuit, în parc, în curtea casei sau oriunde în aer liber.
Soarele poate fi prietenul tău, întrucât expunerea cu măsură are multiple beneficii: luptă împotriva depresiei, favorizează absorbția de vitamina D (necesară pentru sănătatea oaselor), tratează acneea, eczemele, psoriazisul, fortifică sistemul imunitar.
Dar astrul auriu poate fi și inamicul tău, deoarece dacă stai un timp îndelungat la soare, ori mergi la plajă și nu folosești o cremă de protecție solară, te poți confrunta cu arsuri ale pielii ori chiar cu boli grave – cancerul de piele având o incidență crescută în ultima perioadă.
- Simptomele arsurilor solare: pielea se înroșește, devine caldă la atingere, apar mâncărimi, usturimi și chiar bășici cu lichid. În cazuri mai grave – febră, greață, frisoane. După câteva zile, pielea va începe să se cojească.
- Tipuri de arsuri solare, după severitatea manifestărilor: de gradul 1 – sunt cele mai ușoare forme și cel mai des întâlnite, se manifestă prin zone înroșite, sensibile și ușor dureroase la nivelul pielii. De regulă, se estompează în cel mult șapte zile; de gradul 2 – pot afecta chiar și al doilea strat al pielii; apar bășici dureroase și pline de lichid. Acestea se vindecă în 10-14 zile; de gradul 3 – sunt cele mai grave forme, pielea fiind afectată în profunzime, devine predispusă la infecții și este nevoie tratament indicat de dermatolog.
- Cum previi arsurile solare:
- – nu sta la soare în intervalul orar 10.00-14.00, când razele soarelui sunt puternice;
- – acoperă-ți pielea – poartă o pălărie cu boruri mari și haine largi, cu țesătura deasă;
- – folosește frecvent cremă de protecție solară cu SPF30 cel puțin;
- – aplică balsam de buze cu protecție solară;
- – poartă ochelari de soare ce blochează razele UV.
Cine este mai predispus la arsurile solare: persoanele cu tenul deschis la culoare (nivelul de melanină secretat de pielea acestora este mai redus și, ca urmare pielea lor va fi mult mai expusă); un risc crescut prezintă și persoanele cu părul roșcat natural.
Crema de protecție. Mulți oameni folosesc crema cu protecție solară doar atunci când fac plajă, însă specialiștii ne sfătuiesc să o aplicăm zilnic, vara, atunci când ieșim din casă. Este indicat să ne ungem cu crema de protecție cu aproximativ o jumătate de oră înainte de a ne expune la soare, pentru ca pielea să o absoarbă în profunzime. Persoanele brunete, care au tenul mai pigmentat, pot utiliza o cremă cu SPF 15; în schimb, persoanele blonde, care de regulă au un ten mai deschis, ar trebui să utilizeze o cremă cu SPF 30 sau chiar 50.
Remedii naturale la care poți recurge pentru tratarea arsurilor solare:
* Uleiul de cocos – tamponează zona afectată cu o dischetă înmuiată în ulei de cocos. Este calmant și emolient.
* Bicarbonatul de sodiu – adaugă-l în apa de baie. Regenerează pielea afectată.
* Pepenele roșu – freacă ușor porțiunile afectate cu un cub de pepene roșu. Este răcoritor, rehidratează pielea.
* Uleiul de lavandă – într-un pahar cu apă, pune 20 de picături de ulei de lavandă, apoi tamponează zona cu probleme. Are efect calmant.
* Iaurtul – aplică pe zona afectată iaurt simplu, lasă câteva minute să acționeze, apoi clătește cu apă rece. Este răcoritor și hidratant.
* Cartoful – amidonul dintr-un cartof ras, aplicat pe arsură, va răcori și va netezi pielea afectată.
* Lămâia – combină sucul de la o lămâie cu o jumătate de cană de apă rece și tamponează pielea afectată. Lămâia va răcori arsura, va acționa ca dezinfectant și va accelera procesul de regenerare a pielii.
* Ceaiul verde – este bogat în antioxidanți, ajută la vindecarea pielii și reduce durerea. Pliculețele de ceai se aplică reci, după ce au fost ținute în prealabil la frigider.
* Castravetele – dacă arsurile apar pe zona feței sau a decolteului, aplică direct pe acea porțiune felii de castravete. După câteva minute, întoarce-le pe partea cealaltă. Castravetele are efect analgezic, antiinflamator și este puternic hidratant pentru piele.
* Apa rece – dușul sau compresele cu apă rece funcționează ca un calmant local, ameliorând rănile care apar după o expunere prelungită la soare.
Mergi la medic dacă:
– arsurile solare sunt însoțite de febră mare, de durere de cap severă, frisoane;
– bășicile acoperă o zonă mare a pielii sau supurează;
– apar semne de insolație: deshidratare, confuzie, leșin;
– rănile nu se ameliorează după câteva zile de îngrijire acasă.