Paştele, cea mai veche şi importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.
Paștele se apropie, iar magazinele și supermarketurile au pregătite deja produse tematice. În scurt timp vom ciocni din nou ouăle roșii și ne vom bucura de timpul petrecut în familie. Dar de ce ciocnim ouăle? De ce ouă și de ce roșii?
Oul, în general, semnifică viață, regenerare, purificare și veșnicie. Dacă-i adăugăm puțină culoare roșie, deja intrăm în legende.
Cea mai cunoscută legendă amintește de Maica Domnului ce s-a dus, cu un coș cu ouă, să-și vadă fiul răstignit. Coșul a fost așezat la picioarele lui Iisus, sub cruce, iar acestea s-au înroșit de la sângele vărsat pentru mântuirea lumii.
O altă legendă spune că în momentul în care Iisus a fost bătut cu pietre, iar pietrele au făcut contact cu pielea, acestea s-au transformat în ouă roșii.
O a treia legendă spune că, după ce Iisus a fost răstignit, fariseii au făcut un ospăț de bucurie, iar unul dintre ei a spus:,, Când va învia cocoșul pe care îl mâncăm și ouăle fierte vor deveni roșii, atunci va învia și Iisus”, iar în acel moment cocoșul a înviat și ouăle s-au făcut roșii.
Totuși, de Paște, nu vedem doar ouă roșii. Galbenul, verdele și albastrul predomină și ele. Aceste culori semnifică bucuria primăverii. Deși nu se întâmplă foarte des să vedem ouă vopsite negre, acestă culoare simbolizează patimile lui Iisus Hristos pe cruce.
Acum că am aflat răspunsul la întrebarea,, De ce ouă roșii? „, urmează să aflăm de ce le ciocnim și cum le ciocnim.
Ciocnitul ouălor semnifica jertfa lui Iisus Hristos și se face numai după noaptea de Înviere și până la Înălțare.
Prima persoană care ciocnește oul este cel mai vârstnic bărbat de la masă. În prima zi de Paște, ouăle se ciocnesc numai cap cu cap, în a doua zi se pot ciocni și cap cu dos, iar în a treia zi se pot ciocni dos cu dos.
În traditia populară românească, se crede că ouăle au puteri miraculoase: vindecă boli și protejează animalele din gospodărie.
În prima zi de Paște, copiii pot să își spele fața cu apa dintr-un vas în care au fost puse un ou roșu și un bănuț de argint. Se presupune că acest gest aduce sănătate copiilor tot anul, curați precum argintul și rumeni la față, precum oul de Paști.
De asemenea, se spune din bătrâni, că dacă ai ciocnit un ou cu două gălbenușuri din prima zi de Paști, pregătește-te de nuntă, căci se apropie.
În acest an, Paștele catolic va avea loc pe 17 aprilie, în timp ce Paștele Ortodox va fi pe 24 aprilie.