fbpx

Salarii mai mici pentru bugetari, venituri mai mari pentru demnitari

Data publicării:

Guvernul a stabilit, printr-un memorandum adoptat in ședința de săptămâna trecută, principiile care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Documentul, arată că este vorba despre o limitare a numărului de sporuri din sistemul public. Memorandumul cu tema „Stabilirea principiilor care vor sta la baza reanalizării și elaborării cadrului legal privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice”, are ca autor Ministerul Muncii, dar fiecare minister are acum 30 de zile la dispoziție să vină cu propuneri de modificare pentru angajații bugetari de care răspunde.

„Ministerele corespunzător familiilor ocupaționale de funcții bugetare să transmită în termen de 30 de zile, propuneri și observații de îmbunătățire a legislației privind salarizarea în domeniul de competență, în vederea reașezării politicilor salariale în conformitate cu principiile prezentate în acest Memorandum”, se arată în document.

Dacă noua lege a salarizării va fi aprobată în această formă, pentru demnitari câştigul se va măsura în mii de lei în plus la salariu.

Noua lege prevede o plafonare a sporurilor pentru bugetari la maximum 20% din venitul brut, faţă de 30% în prezent. Pe de altă parte, vor fi introduse grile de salarizare pentru administraţia publică locală.

Lucrătorii din categorii oricum nu beneficiază în prezent de pragul de 30%, ca restul, fiind exceptați. Asta insemna ca un politist cu o experienta de 20 de ani, care câştigă în prezent 4.500 de lei, va pierde la salariu in jur de 30% după ce sporurile vor fi plafonate la 20%.
Salariile funcționarilor din administrația centrală vor scădea, fiindcă sporul nu va mai fi procent din salariul funcționarului, ci procent din salariul minim.

„… acordarea unui spor de performanță lunar, personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite.”, se mai arată scris în document.

Principiile înscrise în Memorandum sunt:

 • reanalizarea coeficienților de ierarhizare pentru fiecare familie ocupațională de funcții bugetare, cu respectarea raportului de 1 la 12, dintre cel mai mic și cel mai mare salariu de bază, și înmulțirea coeficienților cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare – 2300 lei;
 • introducerea unor grile de salarizare pentru administrația publică locală, corespunzător funcțiilor publice și funcțiilor contractuale;
 • plafonarea sporurilor la 20% din salariul de bază, la nivel individual;
 • revizuirea sistemului de acordare a sporurilor: sporurile pentru condiții de muncă la care expunerea la condiții de muncă este aceeași, indiferent de funcția deținută, se vor acorda în cuantum fix, ca spor de până la 25% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată;
 • analiza tuturor categoriilor de sporuri, cu menținerea numai a celor cu adevăratrelevante;
 • acordarea unui spor de performanță lunar, personalului care a realizat sau a participat direct la obţinerea unor rezultate deosebite în activitatea instituţiei/autorităţii publice sau a sistemului din care face parte, a participat la activităţi cu caracter deosebit, a efectuat lucrări cu caracter excepţional ori a avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate, în raport de complexitatea sarcinilor, în baza criteriilor stabilite de ordonatorul de credite;
 • implementarea noului cadru legal pentru toate familiile ocupaționale în același timp, în scopul evitării apariției unor noi dezechilibre în sistemul public de salarizare și al înlăturării posibilității contestării unor prevederi în fața instanțelor de judecată.

Efectele memorandumului vor fi:

 • demnitarii vor avea venituri mai mari, pentru că salariile lor sunt raportate la venitul minim.
 • veniturile personalului sanitar și ale celui din ordinea publică și siguranța națională vor scădea, fiindcă li se introduce plafon maxim de sporuri de 20%.

În timp ce veniturile bugetarilor vor scădea, salariile demnitarilor vor creste, astfel că:

 • Preşedintele, +1.000 lei (15.650 lei net)
 • Deputat sau senator, +800 lei (11.740 lei net)
 • Prim-ministru, +860 lei (14.244 lei net)
 • Ministru, +880 lei (13.045 lei net)

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Transportul din Deltă va fi mult mai scump

Dacă în prezent, persoanele care locuiesc în Delta Dunării...

Mail Boxes Etc. (MBE) România este o franciză potrivită pentru un business internațional de succes

MBE România este franciza potrivită românilor care doresc un...

Grupul de IT Cegeka România este din nou în creștere

Grupul european de IT Cegeka continuă să crească de...

Agricover a anunțat lansarea Agrinnovator

Cu ocazia Conferinței Naționale a programului „Tineri Lideri pentru...