Scandalul abatoarelor din Germania, izbucnit săptămâna trecută când oficiali germani au insinuat că focarul din Tönnies din Rheda-Wiedenbrück ar fi izbucnit din cauza românilor și bulgarilor, a luat amploare.
O anchetă derulată de reporterii Deutsche Welle arată că acestora li se reduc salariile, și-așa aflate la un minim pe economie (9,35 euro pe oră), pentru ca angajatorii să poată recupera din costurile cu cazarea, transportul și masa.
Sub protecția anonimatului, unii angajați recunosc că muncesc 10-12 ore pe zi, șase zile pe săptămână, dar le e frică să spună prea multe, pentru că firmele de intermediere îi amenință că vor fi concediați.
„Oamenilor le este foarte frică să vorbească despre situaţia de la locul de muncă, pentru că firmele de intermediere îi ameninţă că îi concediază. În plus, se tem pentru sănătatea lor, dar şi că nu vor fi plătiţi dacă intră în carantină. Potrivit relatărilor lor, încă de la începutul pandemiei au existat mai multe cazuri de persoane bolnave, care s-au prezentat la lucru şi au fost trimise acasă în carantină. Li s-a cerut să tacă şi să nu atragă în vreun fel atenţia. Nu este uşor să scoţi la lumină neregulile, pentru că avem de-a face cu un sistem în care de ani buni se ascund deficienţele”, a declarat consilierul Elena Strato pentru DW.
Potrivit acesteia, politicienii au lansat un semnal clar prin planificata renunţare la firmele de intermediere.
În opinia acesteia, o altă soluţie ar fi controalele regulate în abatoare şi prevederi legislative clare. Astfel, atât firmele din industria cărnii cât şi intermediarii ar fi obligaţi să îşi asume responsabilitatea şi să schimbe, în sfârşit, condiţiile de lucru.
Românii se tem să vorbească!

Data publicării:
Categorii:
Extern