Caravana „Citește și Dăruiește” a ajuns și în comuna Bucșani, pe 3 iunie 2022, aici având loc și ultimul eveniment din primul sezon. Amintim că, acest proiect a fost inițiat de către profesorul Răzvan Vișan, inginerul Adrian Bercu și artistul Claudiu Dumitrache, prin Euro Education Federation, cu sprijinul insituțiilor de învățământ, primăriilor și Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița. În luna ianuarie a avut loc primul eveniment, pornind din comuna Braniștea, trecând apoi prin Titu, Găești, Sălcioara, Fieni, Tărtășești și Bucșani.
Proiectul „Citește și Dăruiește – un altfel de acces pentru știință și cultură” își propune să contribuie, alături de intituțiile de învățământ, la formarea intelectuală și culturală a elevilor dâmbovițeni, prin susținerea unor conferințe care oferă posibilitatea elevilor de a primi răspunsuri la întrebări, într-un cadru non-formal, multe dintre acestea fiind legate de sistemul educațional, digitalizare, interculturalitate, religie, știință și relații interumane.
Primul sezon a reușit să satisfacă curiozitățile elevilor, fiind invitate diferite personalități intelectuale care au răspuns întrebărilor acestora și care au susținut conferințe pe temele menționate mai sus. Totodată, proiectul include și promovarea elevilor talentați din județ, care cântă, dansează sau joacă teatru, dar și a celor cu rezultate remarcante în domenii ca robotica, sportul și literatura. Cu sprijinul Librăriilor Dialar, elevii au primit, de-a lungul a 5 luni, cărți importante, pentru dezvoltarea intelectuală, dar și opere necesare pentru notele din catalog sau bacalaureat. Elevii au mai primit diplome de participare și, în anumite localități, eseul „Albert Einstein și dorul firesc de Ortodoxie”, scris de către Claudiu Dumitrache. Euro Education Federation a mai oferit diplome de recunoștință și profesorilor implicați.
Printre personalitățile care au suținut conferințe se află: agent șef principal Ion Victor Bucuroiu și agent special Loredana Bunoiu, alături de echipa IPJ Dâmbovița; prof. dr. Cornel Mărculescu (vicepreședinte al Societății de Științe Istorice, filiala Dâmbovița, și vicepreședinte al Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala „Mihai Viteazul”); prof. dr. Alexandru Mitru (Inspector Școlar General Adjunct ISJ DB); ing. Adrian Bercu (Consilier superior la Ministerul Agriculturii); conf. univ. dr. Adrian-Aurel Baltălungă (profesor asociat la Universitatea Valahia din Târgoviște); prof. Mihai Șerbănescu (pictor, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, decorat cu Meritul Cultural în Grad de Cavaler); Anamaria Georgescu (arhitect, studentă cu bursă fulbright la University of Massachusetts Amherst, dar cu studii și în București, Argentina, Tailanda și Spania); scriitoarea și medicul Ecaterina Petrescu Botoncea (membră a Societății Scriitorilor Târgovișteni și a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, laureată a premiilor „Mircea Horia Simionescu”, acordate de SST în 2018 și 2019); prof. Răzvan Vișan (scriitor, membru al Uniunii Jurnaliștilor Independenți, laureat pentru știință al revistei „Magazin Critic”); scriitorul, jurnalistul și muzicianul Claudiu Dumitrache (membru al UCMR și UNART, fondator al trustului de presă culturală „Myosotis Media Group”, membru afiliat CPFCFC din cadrul Societății Academice de Cercetare a Religiilor și Ideologiilor, Ambasador al Culturii Euro Education Federation, laureat al mai multor premii importante în muzică și literatură) etc.
De asemenea, elevii Alex Gheorghe și Ștefan Gabriel Mateescu au luat parte la toate edițiile caravanei „Citește și Dăruiește”, fiind promovați și mereu aplaudați datorită rezultatelor deosebite la învățătură, cel din urmă elev fiind și autorul romanului fantastic „Domnul Gelozie: Stăpănul Iubrii”(editura Ler, 2020).
La Bucșani, evenimentul s-a deschis prin ascultarea Sfintei Evanghelii și prin binecuvântarea preoților comunei, urcând pe scenă și grupurile de dans folcloric din comună, interpretele Adina Iolu (muzică ușoară) și Simona Dinescu (muzică populară).
Vrem să mulțumim tuturor instituțiilor care s-au implicat în acest sezon de debut, profesorilor, artiștilor și, nu în ultimul rând, elevilor! Sperăm ca din toamnă să se alăture proiectului cât mai mulți elevi care simt nevoia să împărtășească gânduri și inspirații sau care vor să-și satisfacă diferite curiozități. Cu toate că sistemul tradițional este bun, considerăm că este necesară și o abordare non-formală, un cadru organizat de bune exemple, de cultură și știință, pe lângă sistemul cunoscut deja de către elevi, întrucât noile curente consumeriste și superifciale, din mediul online și tv, pot distrage pe tineri și ii pot face să creadă că viitorul, de acum înainte, poate arăta bine și fără educație – ceea ce este, evident, greșit. Pentru ca elevii să nu mai primească gânduri îndoielnice față de importanța școlii, noi ne-am propus să încercăm să diminuăm aceste riscuri și, după cum înțelegem din feedback-ul profesorilor și elevilor, am avut rezultate. Acest lucru este bun de făcut până când școala va fi văzută majoritar așa cum este ea – drumul către înțelesul responsabilităților, către recunoașterea valorilor și, desigur, către succesul oricui. Citește și Dăruiește vine, astfel, cu un sprijin pentru sistemul educațional, arătând că niciun tânăr nu se poate aventura în viață fără a cunoaște care sunt limitele și posibilitățile omului de a trăi în lumea aceasta, fără a avea respect de semeni și, cel puțin, fără a-și respecta tradițiile și valorile strămoșești care au constituit civilizația europeană și înaltele moravuri omenești, în general. – a spus, pentru TIMPUL, profesorul Răzvan Vișan, fondatorul proiectului.
sursa: revista Timpul (portal.revistatimpul.ro/timpul-targoviste)