Peste 100.000 de români, anual, trec din mediul urban în cel rural, iar în cei doi ani de pandemie, peste 250.000 de locuitori au făcut această trecere, conform unei analize realizată de Frames și Arabesque& Mathaus.
Odată cu anul 2020, vârful crizei sanitare, aproximativ 120.000 de persoane s-au mutat din orașe în sate, pe când din sate în orașe numărul a fost mai redus, anume aproximativ 78.000 de persoane, anunță Institutul Național de Statistică(INS).
Astfel, tendința migrației spre mediul rural a crescut. O dovadă este construirea, anul acesta, a mai multor clădiri rezidențiale, 69% dintre ele fiind pentru zona rurală. În această zonă, urmează să se construiască 404.681 mp de construcții rezidențiale. Anul trecut, în februarie, era vorba despre 377.606 mp.
O altă dovadă a studiului este reprezentată și de vânzările magazinelor de bricolaj, care au crescut semnificativ, fie ca vorbim despre garduri și pavaj, gresie de exterior sau articole pentru grădină.
De asemenea, analiza mai pune accent pe faptul că ,,dacă este să vă apucaţi de izolarea caselor, trebuie să ştiţi că procentele de pierdere a căldurii sunt între 30 – 40% prin pereţi, uşile 10% şi ferestrele 20%, în timp ce prin acoperiş se poate pierde între 15 şi 25% din coeficientul energetic”.
De ce preferă oamenii mediul rural?
Analiza arată că motivele predominante sunt dorința de a avea mai mult spațiu, aerul mai curat, costuri pentru utilități, gaze și energie electrică mai reduse.