Mai multe obiecte vechi și fâșii de hârtie, de peste două secole, au fost descoperite în timpul lucrărilor de reabilitare la acoperișul Palatului Principilor din Alba Iulia. Acest loc a fost reședința voievodului Mihai Viteazul.
Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon, a postat pe Facebook descoperirea alături de un mesaj: ,,În timpul lucrărilor la acoperiş au fost descoperite fâşii de hârtie, cu o vechime de mai bine de 200 de ani, decupate parcă cu un cuţit sau foarfecă, din planşe mai mari de lucru, unele din ele par a fi parte din chenarul unor hărţi, altele cu mici fragmente de texte, care sunt acum în proces de restaurare şi cercetare”. Au mai fost găsite și ,,cărămizi şi ţigle fragmentare cu inscripţii, fragmente ceramice sau chiar sticluţe medicale – toate par materiale din secolele XVIII-XIX”.
De asemenea, ,,Flori şi elemente vegetale, păsări şi scene de vânătoare sau peisaje viu colorate au animat acum 4-5 veacuri palatul. Toate acestea au fost găsite sub straturile de tencuială din diverse perioade ale existenţei palatului. Au fost descoperite multe ancadramente de piatră, care arată interesul deosebit manifestat de cei care au patronat acest palat în decorarea sa cu cele mai impunătoare elemente arhitecturale, la parter fiind surprinse şi ancadramente gotice, urmate, firesc, de cele renascentiste, care domină, apoi, etajele Palatului. Se pot vedea fragmente de blazoane, inscripţii sau chiar vechi feronerii ale ferestrelor şi uşilor, alături de ancadramentele din piatră ale ferestrelor şi portalelor”.
Palatul se află în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia și în administrarea Consiliului Local, din anul 2009.