fbpx

Noile buletine cu cip, vor fi emise din August

Data publicării:

În luna August, România va emite noul buletin cu cip. Acesta va avea mai mai multe elemente de securitate suplimentare, și va avea dimenensiunea unui card bancar. Direcția pentru Evidența Persoanelor lucrează deja la proiectarea noului act de identitate, iar primul buletin electronic va fi emis acest an, pe 2 august.

”Pe față vom avea in primul rand însemnele Uniunii Europene, cele 12 steluțe galbene, iar în interiorul acestora va fi însemnul statului emitent. Numele prenumele, CNP-ul, data nașterii, data expirării, seria și numărul și emitentul. Pe verso vom avea data emiterii și domiciliul. În acest moment discutăm de tipărirea domiciliului pe cartea electronică. Putem vorbi de servicii de înmatriculare, de eliberarea cazierului judiciar, plata taxelor și a impozitelor de la distanță doar utilizând cartea electronică pentru a te autentifica în sistemele informatice. Deci, persoana care solicita accesul la un serviciu nu mai trebuie să mearga la ghișeu să facă dovada legitimării, ci prin cartea electronică identitatea îi va fi certificată și i se va permite accesul la servicii de la distanță”, a declarat directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor, Cătălin Giulescu.

Se va putea opta și pentru vechea carte de identitate, însă nu vom putea călători în afara țării. cu aceasta. De asemenea, copiii vor putea avea buletin începând cu vârsta de 12 ani.

Noua carte de indentitate poate oferi şi posibilitatea semnăturii electronice. Odată cu introducerea cărți electronice de identitate, poți utiliza semnătura electronică și te poți autentifica la diverse instituții ale statului.

“Aceşti paşi legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanţă, sunt în curs de a fi legiferaţi în Parlament, aşa că putem fi optimişti că în luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate, care să aibă dublu rol, atât identificarea digitală, cât şi posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei. Statul n-ar trebui să naţionalizeze digitalizarea. Aici ar trebui să fie o relaţie sănătoasă între mediul privat şi stat, dar nu oricum. Statul trebuie să îşi facă partea lui, adică să asigure condiţii de concurenţă corectă în digitalizare, pentru a nu mai fi suspiciuni, poveşti, cum au fost în ultimii 20 de ani”, a precizat Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian Teleman

„Noua carte de identitate electronică va putea și trebuie să includă cardul electronic de sănătate, iar ulterior se pot adăuga orice alte servicii”, spune Marian Murguleț, secretar de stat Tehnologia Informației – Chief Information Officer (CIO) în Guvern.

Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate vor avea următoarele termene de valabilitate:

a) 2 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 0 şi 14 ani;
b) 4 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani;
c) 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
d) nelimitată, după împlinirea vârstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simplă.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Studiu Reveal Marketing Research: 27% dintre români sunt pesimiști în privința anului 2025, procentul fiind în creștere cu 8% comparativ cu anul trecut

Cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research și-a propus...

„Și de țara asta când se mai îndură planetele, doamnă? Când răsare Soarele și pentru România?”

Păi, Soarele răsare în fiecare zi la fel pentru...

Gala #WeAreHalf premiază femeile, bărbații și organizațiile care susțin împuternicirea economică a femeilor

În parteneriat cu Kaufland România și Organizația Femeilor Antreprenor...

Studiu Reveal Marketing Research: Pauza de la mediul online și tehnologie câștigă teren – 32% dintre români au testat detoxul digital!

Cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research și-a propus...