Încă există o ipoteză ce susține că ar putea exista ființe vii pe planeta Marte. Motiv pentru care Roverul Perseverance se va întoarce să cerceteze craterul Jezero, care după spusele specialiștilor poate prezenta dovezi ale existenței unor forme de viață.
Se presupune că în trecut, craterul Jezero era o deltă, mai exact o formă de relief ce a apărut în urma depunerilor de mâl și nisip la vărsarea unei ape curgătoare într-un lac sau pe un teren cu pantă lină. Vechea deltă este acum o colecție de roci și sedimente formate cu miliarde de ani în urmă la marginea vestică a craterului. – “Râurile care se varsă într-o deltă aduc nutrienți, care ajută la formarea formelor de viață. Totodată, sedimentul cu granulație fină care este adus și depus într-un ritm alert în deltă este bun pentru conservare”, a specificat profesorul Sanjeev Gupta, de la Imperial College London.
Deși Roverul Perseverance este bine dezvoltat, aparatura pe care o prezintă nu poate preciza dacă pe planeta Marte a existat viață. În schimb, el poate colecta roci pe care le aduce cercetătorilor. Aceștia vor desfășura analize detaliate până în 2030 pentru stabilirea unei concluzii.
“Delta din craterul Jezero este principala țintă astrobiologică a Perseverance. Acestea sunt rocile despre care noi credem că au cel mai mare potențial de a păstra forme de viață antică, dar care ne pot detalia, de asemenea, clima de pe Planeta Roșie și cum aceasta a evoluat de-a lungul timpului”, a precizat Dr. Katie Stack Morgan, cercetătorul adjunct al proiectului NASA.
Roverul Perseverance a fost lansat pe 30 iulie 2020 și reprezintă a 3a misiune pe Marte. Primele două au fost realizate de sonda Hope pentru monitorizarea climei, lansată de Emiratele Arabe Unite și de nava Tianwen-1 pentru exploatarea atmosferei, lansată de China.