fbpx

Măsuri luate la nivel european și intern, privind războiul din Ucraina

Data publicării:

În urma întrunirii Consiliului de Securitate ONU de miercuri noapte, 23 februarie, Ucraina a intrat în stare de urgență, așteptând în orice moment ca trupele ruse să pătrundă în țară, având în vedere că toate acestea așteptau pregătite de atac la graniță.

În dimineață de 24 februarie, trupele ruse au intrat pe teritoriul ucrainean din zona Crimeei și se îndreaptă spre Kiev. Au fost înregistrate mai multe explozii în orașele din apropierea capitalei iar Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunțat întreruperea relațiilor diplomatice cu Rusia.

Consiliul Europei își dorește ca trupele ruse să rezolve conflictul politic într-un mod pașnic, respectându-și angajamentele față de Ucraina. Din păcate, președintele Vladimir Putin încalcă drepturile și angajamentele internaționale, ale Actului final de la Helsinki, ale Cartei ONU, ale Cartei de la Paris și ale Memorandumului de la Budapesta. Uniunea Europeană declară într-un comunicat de presă pe pagina oficială, că „este pregătită să adopte rapid sancțiuni politice și economice mai ample”.

Pe data de 20 februarie, David Martin, corespondentul pentru securitate națională a Statelor Unite, a declarat într-un interviu acordat la CBS News ca „Serviciul de Informații (SUA) spune că trupele ruse au primit de fapt, ordine de a începe invazia”.

În declarația de război, Vladimir Putin susține că Republica poporului Donbas a cerut ajutorul Rusiei, așa că a decis să conducă o operațiune militară specială, cu „scopul de a proteja oamenii care au fost supuși timp de opt ani abuzurilor, genocidului de către regimul de la Kiev, iar pentru aceasta, ne vom strădui să demilitarizăm și să denazificăm Ucraina, precum și să-i aducem în fața justiției pe cei care au comis numeroase crime sângeroase împotriva populației pașnice, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse”. Totodată, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a transmis că operațiunea militară împotriva Ucrainei „va dura cât timp este nevoie, în funcție de rezultatele sale și ‘pertinența’ sa”, potrivit declarațiilor agerpres.ro

În situația actuală, în România, ca și în alte state, s-a invocat articolul 4 din tratatul NATO care prevede întâlnirea de urgență a aliaților. Premierul Nicolae Ciucă a convocat joi dimineață, task-force-ul privind monitorizarea situației și coordonarea măsurilor militare ruse din Ucraina. Acest grup este alcătuit din Vasile Dîncu, ministrul Apărării, Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor, Lucian Bode, ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ministrul Muncii, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, Marius Budăi, ministru Muncii și șeful Cancelariei, prim-ministrul Mircea Abrudean.

În tot acest timp, mii de ucraineni așteaptă să traverseze granița României prin Vama Siret, în zona localității Tereblecea. Asociația „Casa lui Patrocle” vine în sprijinul refugiaților care intră în țară însoțiți de animale, indiferent de specia lor, că vor face toate eforturile să le ofere „soluții de cazare, adăpostire și asistență veterinară”. Restul populației a fost sfătuită să se îndrepte spre adăposturile antiaeriene.

Toate țările din Uniunea Europeană sprijină lupta Ucrainei și sunt pregătite să primească refugiați. Ministrul Sănătății poloneze, a declarat că a pregătit paturi în spitale pentru eventualii răniți dar și „migranți din Ucraina, inclusiv cetățeni ucraineni afectați de conflictul armat”. Acesta a mai transmis și că „Vom face totul pentru a ne asigura că fiecare persoană care intră pe teritoriul Poloniei are acces la asistență medicală, inclusiv la spitalizare”.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Studiu KPMG: Sustenabilitatea este noua „normalitate”

  95% dintre cele mai mari 250 de companii...

Studiu EY: Ritmul lent în care companiile iau măsuri pentru schimbări climatice pune în pericol obiectivele globale de mediu

  Numai 41% dintre companii au implementat planuri de...

EY România & BDA: Viitorul raporturilor de muncă în era IA

Autori:   Claudia Sofianu, Partener, liderul departamentului Impozit pe venit și...