Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos a declarat că Guvernul României a aprobat o nouă lege care interzice incendierea și îngroparea deșeurilor. În caz contrar, vinovații pot primi între 3 și 5 ani de închisoare.
Potrivit Agerpres, Barna Tanczos a declarat într-o conferință de presă că pentru aprobarea acestei legi a fost nevoie de ordonanță de urgență deoarece aceste fapte afectează aerul și automat sănătatea populației și așteptarea nu mai era o variantă. – „Prima ordonanță de urgență se referă la măsurile de eficientizare a gestionării deșeurilor. Decizia cea mai importantă este incriminarea faptelor de incendiere și de îngropare a deșeurilor. Aceste practici afectează grav mediul înconjurător și a decis Guvernul să fie o pedeapsă cu închisoare de la 3 la 5 ani. (…) Incendierea și îngroparea, practic, ne afectează pe toți, afectează aerul și afectează aproape ireversibil apele subterane. (…) Am ales varianta ordonanței de urgență pentru că nu mai putem aștepta. Aceste incriminări intră în vigoare imediat ce apare în Monitorul Oficial ordonanța de urgență și sancțiunile pot fi înăsprite imediat.”.
În plus, au fost oferite și informații referitoare la majorarea amenzilor: „Amenda pentru persoană fizică începe de la 10.000 de lei pentru deșeurile abandonate, până la 20.000 de lei, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 de lei până la 70.000 de lei, amendă contravențională.”.
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a vorbit și despre incendiul din Parcul natural Delta Văcărești. – „Am avut ieri exemplul Parcului Văcărești. Văzând ce s-a întâmplat acolo și văzând cât de mare este iresponsabilitatea cetățenilor cred că amenzile trebuie să fie cât se poate de mari și cât se poate de drastice. În același timp, afectăm și punem în pericol vegetația forestieră. De foarte multe ori, aceste incendii se extind spre zonele forestiere, spre fondul forestier și, din păcate, anul acesta am avut tragedii. Am avut cazuri în care viața oamenilor a fost pusă în pericol. Am avut chiar și un deces și au ars case, pensiuni, gospodării, anexe datorită acestor iresponsabilități și datorită focurilor de miriști, turbării, stuf în Delta Dunării, de exemplu.”.
Din cauza riscurilor ce pot exista în urma arderii miriștilor și a zonelor forestiere, a numărului mare de incendii din ultima perioadă, dar și a cetățenilor inconștienți care nu se gândesc la consecințe au fost majorate și sancțiunile contravenționale. – „Săptămânile trecute am avut foarte multe incendii. Într-un raport pe care l-am pregătit, informăm Ministerul Agriculturii, zilele acestea, cu privire la 10.000 de arderi simultane în țară. Au fost, la un moment dat, 7.000 de focuri simultane în România, focuri sau incendieri de miriști, motiv pentru care acum câteva săptămâni bune, când am lansat în avizare ministerială acest proiect de ordonanță de urgență, am propus ca pentru persoanele fizice amenzile să fie majorate la 7.000 de lei minimul și 15.000 de lei maximul, iar pentru persoanele juridice amenzi între 50.000 și 100.000 de lei.”, a mai precizat Barna Tanczos.
Conform sursei citate, au fost oferite și explicații pentru adoptare acestor măsuri – „Necesitatea acestei reglementări a apărut din faptul că municipiul București se confruntă cu o situație complicată în ceea ce privește managementul deșeurilor, determinată de lipsa infrastructurii de tratare a deșeurilor și a capacității de eliminare prin depozitare. În prezent, unitatea administrativ-teritorială a municipiului București nu deține un contract în vigoare cu niciun operator al unui depozit de deșeuri cu licență valabilă emisă de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, așa cum prevede legea.”.