Cunoscută și sub denumirea de glosofobie, teama de a vorbi în public este una dintre cele mai comune frici ale oamenilor.
,, Glosofobia se manifestă în situațiile în care individul este in centrul atenției în fața unei audiențe, inclusiv în fața unui grup mic de persoane. Glosofobia este un subtip al fobiei sociale, o tulburare caracterizată de o frică marcantă și persistentă în situațiile sociale sau de performantă, în care persoana se teme că ar putea fi pusă într-o poziție jenantă”, explică psihoterapeutul Costin Oana.
Glosofobia poate afecta viața de zi cu zi, de exemplu în situațiile în care avem de făcut o prezentare la școală, la locul de muncă, când avem discursuri de ținut sau ,pur și simplu, când vrem să ne exprimăm părerea dar ne este prea frică de ce ar spune ceilalți.
De ce apare frica de a vorbi în public?
Să ai emoții când urmează să vorbești în fața unui public este normal, însă unii oamenii sunt mai anxioși decât alții, iar acest lucru le poate afecta gestionarea situației.
,,O explicație fiziologică ține de interpretarea ochilor ațintiți asupra noastră ca pe un potențial pericol, care activează răspunsul de “luptă sau fugi”. Este vorba despre o frică preistorică, păstrată în ADN-ul nostru și care continuă să se activeze atunci când suntem în centrul atenției în fața unui grup”, scrie Costin Oana.
De asemenea, glosofobia apare când nu există încredere în propria persoană sau o nevoie de perfecționism. Perceperea publicului ca pe un judecător dur este un alt factor care provoacă frica, la fel și experiențele neplăcute legate de vorbitul în public sau lipsa de experiență.
Simptomele și tratamentul glosofobiei
Cel mai evident semn al fricii de a vorbi în public este dorința evitării acestei acțiuni.
Există și alte simptome care pot apărea, cum ar fi: transpirație excesivă, tremurături, roșeață a feței, tahicardie, creșterea frecvenței respiratorii, dificultăți de respirație sau sufocare, amețeli sau leșin, greață sau vărsături, tulburări digestive, dificultăți în menținerea unui discurs, confuzie mintală, depersonalizare, teama de a pierde controlul.
Glosofobia este o tulburare care poate să limiteaze considerabil viața oamenilor, de aceea ca tratament se recomandă terapia cognitiv-comportamentală.
„În cadrul terapiei cognitiv-comportamentale pacienții vor învăța să identifice, să întrebe și să schimbe gândurile, atitudinile, credințele și presupunerile legate de problemele emoționale și comportamentale față de anumite situații”, afirmă Dana Peristeri, Psihoterapeut Clinica Oana Nicolau.
Pe lângă acest lucru, există câteva tehnici, de dinaintea unui discurs, care pot ajuta la gestionarea anxietății.
În primul rând, pregătirea reprezintă o necesitate înainte de a vorbi în public. Un discurs improvizat poate să vină la pachet cu un nivel ridicat de anxietate, de aceea este bine să repetăm ceea ce avem de zis. Vorba aceea, ,,repetiția este mama învățăturii”.
Un alt lucru important de făcut este să ne păstrăm calmul și raționamentul, să fim ,,cu picioarele pe pământ” cum spune o altă expresie.
De asemenea, acceptarea că este în regulă dacă prezentarea nu este perfectă poate aduce calmul și conștientizarea că este o experiență care ajută la dezvoltarea individului respectiv.