Eveniment de mare anvergură și cu un impact social remarcabil, ,,Gala Părinților – Educație pentru Viitor” a dat startul, pe 20 ianuarie, mai multor evenimente care își propun să redefinească conceptul de educație pentru viitor, aducând în prim-plan experți și personalități marcante, premiind excelența în educație și construind o comunitate implicată în schimbarea perspectivei asupra educației.
Sala Ateneului Român s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru publicul numeros, prezent la această gală. Sute de părinți au participat la acest eveniment, din dorința de a afla noile tendințe educaționale și soluțiile pentru un parenting adaptat provocărilor actuale.
Din dorința de a împărtăși din experiența lor de profesioniști, dar și de părinți, au luat cuvântul pe scena Ateneului Român personalități, experți și specialiști de renume, din 15 domenii educaționale, precum: Marius Moga, Dr. Cezar, Ștefan Mandachi, Răzvan Vasile, Radu Pietreanu, Ramona Dabija, Anca Mazilu, dr. Costin Dămășaru, Costel Pârnau, prof. Marian Crăciun, dr. Cristina Obreja, Anca Alungulesei, Nomin Damdin, dr. ing. Adrian-Victor Vevera, Nicu Dascălu, conf. univ. dr. Lavinia Cherecheș, Daniela Ciobotar, Ștefan Obreja.
Pe aceeași scenă au urcat zeci de premianți, printre care și 12 copii campioni, ce reprezintă exemple clare, care demonstrează că educația are puterea de a transforma vieți.
Semnificația mesajului transmis în cadrul galei a fost explicată de Anca Mazilu, organizator, personalitate TV, Neuro Change Trainer. „Cu acest eveniment noi, de fapt, vrem să aprindem „scânteia”. Ce înseamnă acest mesaj – „Aprinde scânteia”? Înseamnă că oamenii, maturii, trebuie să fie atenți la ce ascultă, la ce aleg să facă sâmbătă seară, la ce mănâncă, la ce fel de relații își aleg, cam cum se poziționează în societate, la cum se poziționează față de sine și față de Dumnezeu. Să înțelegem că viața este făcută din felii, să ne sprijinim pe ceea ce avem, să ne bucurăm de ceea ce avem și să nu ne mai focusăm doar pe lipsuri”.
Anca Mazilu consideră că provocarea cea mai mare, atunci când vorbim despre parenting este „să ne uităm către noi, adulții și să nu ne focusăm doar către copii, să ne vărsăm acolo toate visurile, toate frustrările, toate supărările, toate emoțiile și rănile noastre neconținute și nevindecate. Să ne uităm prima dată către noi și să-i lăsăm pe copii să existe, pentru că sunt ființe independente, care nu au venit cu scop către împlinirea noastră personală. Ei au misiunile lor personale și cred că aici este cheia, să ne dăm voie să existăm noi și să le dăm și lor voie să existe”.
La rândul lui, Radu Pietreanu, artist și antreprenor, consideră că principala provocare atunci când vine vorba de parenting este în primul rând responsabilitatea. „Dacă nu ești responsabil și continui să te comporți ca un copil atunci când ai copil înseamnă că degeaba l-ai făcut. Îți faci nu un copil, ci un prieten. Să-l crești ca pe un prieten. Nu să te lauzi cu el”.
Și Dr. Cezar, medic și antreprenor, a identificat principalele provocări ale parentingului de astăzi. „Concurența cu lumea artificială, care vine cu enorm de multe pericole, dar totodată și foarte multe oportunități și faptul că, în ziua de astăzi, copiii nu mai socializează atât de mult direct, nu mai fac mișcare”.
Răzvan Vasile, inițiator al evenimentului, life coach, persoană publică și personalitate TV, fondator al academiilor MBAKids, a afirmat că principalul mesaj pe care vrea să-l transmită prin intermediul acestui eveniment este că „trebuie să ne pregătim copiii pe bază de abilități, nu pe bază de note. Nota este opinia profesorului asupra copilului, nu este valoarea copilului”.
Inițiatorul evenimentului a identificat cea mai mare problemă cu care se confruntă copiii – „88% dintre copii consideră că nu sunt suficienți de buni și asta înseamnă dezastru pentru încrederea lor. De fapt, asta este cea mai importantă misiune a acestor zece evenimente, acestui șir de evenimente, să arătăm copiilor că ei sunt extraordinari, sunt perfecți și că viața este frumoasă”.
Răzvan Vasile a explicat viziunea organizării acestor evenimente. „În primul rând, eu mi-am dorit să creăm comunități, pentru că îmi doresc să mergem împreună în continuarea acestui eveniment, să mai facem încă nouă, în toată țara și să ne oprim pe Stadionul Național, undeva în octombrie, unde să aducem 45.000 de părinți și copii”.
La finalul galei, inițiatorul evenimentului s-a arătat mulțumit de rezultatele înregistrate. „Am bifat toate obiectivele. Eu cred că fiecare persoană de aici a plecat cu cel puțin o idee acasă, pe care o va aplica. Asta este și misiunea și viziunea pe care am avut-o pentru acest eveniment”.
Importanța acestui proiect educațional a fost subliniată de Radu Pietreanu. „Aici au fost 1.000 de părinți, dar în România sunt milioane de părinți și dacă putem să-i prindem pe toți cu acest fel de evenimente, vom constata o creștere a calității copiilor și a României în general”.
Următorul eveniment este programat pe data de 30 martie, în același cadru festiv, găzduit de Ateneul Român.