Oricât ar părea de ciudat, participarea la alegerile locale din Bucureşti s-ar putea să crească foarte mult, din cauza climatului politic tensionat. Se anunţă o campanie mai agresivă ca de obicei.
Peste 70% din bucureştenii cu drept de vot spun că vor vota la alegerile locale din septembrie. De data aceasta, prezenţa declarată la urne e plauzibilă datorită tensiunilor din societate, a incertitudinilor economice şi a polarizării politice. Lupta pentru Primărie va fi între Firea circa 45% şi Dan în jur de 38%. Deocamdată nu există indicii care să sugereze că ierarhia s-ar putea inversa.
La momentul actual, intenția de vot ar fi, conform unui sondaj realizat de IRSOP în perioada 10-15 iulie, următoarea:
Gabriela Firea 45%
Nicuşor Dan 38%
Viorel Cataramă 9%
Alţii 6%
Indecişi 2%
Pentru moment, Firea dispune de atuuri pe care Dan nu le va putea demonta prea uşor: baza ei de susţinători tradiţionali e mai extinsă şi mai loială decât electoratul care îl sprijină pe Dan, iar în comparaţia directă a calităţilor percepute, Firea are un avans de peste 10-12% faţă de Dan în aşteptările publicului că „va crea locuri de muncă”, „va fi preocupată de bunăstarea cetăţenilor” şi „va fi un primar bun”.
Dacă va candida la Primărie, Viorel Cataramă ar obţine azi în jur de 9% voturi în Bucureşti. Probabil că nu va putea să ajungă la vârf, dar ar putea influenţa raportul de forţe în favoarea lui Dan, pentru că va atrage mai mulţi alegători de la Firea decât de la Dan.
Cultura confrontaţională din politica românească erodează reputaţia tuturor liderilor politici. Cota de încredere „mare” şi „foarte mare” în şefii de partide este între 5 şi 21%. Dar chiar şi cei care au încredere în lider nu agreează neapărat şi partidul său. De exemplu, numai 60% din cei care au încredere în Ciolacu ar vota cu PSD, şi numai 40% din cei care au încredere în Ponta ar vota cu Pro România. Contează mult şi situaţia partidului. Dacă partidul e necunoscut, cum e MPR, numai 6% din cei care au încredere în fondatorul său, Cataramă, ar vota şi cu partidul. Dacă un partid parcurge convulsii interne, cum e ALDE, numai 14% din cei care au încredere în Tăriceanu ar vota şi cu ALDE.