Este autismul atât de greu de depășit deopotrivă de copii și de părinți?

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Autismul este o afecțiune care este considerată ca fiind una din cele mai frecvente tulburări ale copilăriei. Statisticile arată că unul din 68 de copii sunt afectați de autism. Puțini sunt cei care cunosc faptul că autismul este tulburarea care afectează mai mult de 30.000 de copii școlari din România. Autismul implică toate afectarea tuturor palierelor de dezvoltare: cognitiv, comportamental, motricitate fina, motricitate grosieră, adică toate laturile care privesc dezvoltarea normală a unui copil. Salvați copiii cu autism. Și ei sunt viitorul vostru.

Singurul mod prin care medicul psihiatru pediatru pune diagnosticul este prin analizarea comportamentului copilului. Contribuția părintelui este esențială. El trebuie să analizeze mai întâi comportamentul copilului și să apeleze la medici specialiști dacă observă nereguli. Tulburarea de spectru autist poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educație sau capacitate financiară. Autismul nu se poate vindeca, dar cu o intervenție timpurie intensivă, până la 50% din copiii cu autism vor duce o viață independentă. În cadrul terapiei copilul învață să vorbească și să se comporte, să fie independent.
Specialiștii au descoperit o nouă formă de autism la copiii care petreceau mai mult de 4 ore pe zi în mediul virtual. Descoperită la timp această formă de autism- autismul virtual – poate fi tratată, copiii afectați de mediul virtual putându-se recupera integral în urma terapiilor personalizate. Mediul virtual (televizor, tableta, telefon) nu este recomandat pentru copiii cu TSA decât ca recompensa, pentru câteva minute.Homeschooling-ul impus de noua legislație de prevenție a răspândirii COVID 19 afectează grav copiii cu autism, întrucât aceștia nu se pot concentra timp îndelungat la un ecran, dacă subiectul nu prezintă interes pentru ei. Ei nu au atenție distributivă și nu țin pasul cu informațiile noi prezentate de profesori pe micile ecrane. Lor le este foarte greu să urmărească informația și să și noteze în același timp. De asemenea, prin Homeschooling, copiii cu TSA sunt privați de socializare, de jocul cu colegii în timpul pauzelor, care este atât de important în recuperarea lor. Centrele de recuperare a copiilor cu autism fac eforturi mari pentru a putea preda acestor copii noțiunile neînțelese în fața tabletei. Din păcate locurile în astfel de centre de recuperare sunt limitate, iar părinții se văd nevoiți ca să apeleze la meditații in particular pentru copii lor, încă de la clasa zero. Cine ajută acești părinți? Copii lor au nevoie de doctor, psiholog, kinetoterapeut, terapeut ABA și, mai nou, de profesor pentru meditații particulare. Efortul financiar este enorm și multe familii se destramă din cauza neajunsurilor.

Comments are closed.