fbpx

După epidemia de Coronavirus, gripa lovește în forță

Data publicării:

Numărul cazurilor de gripă a explodat, iar medicii avertizează că secțiile de Urgență sunt arhipline în această perioadă, în special cu copii bolnavi.

Secţiile de primiri urgenţe din spitale sunt pline. Tot mai mulţi oameni ajung la medic cu viroze respiratorii. Virusul gripal  se manifestă extrem de agresiv, fiind mult mai puternic comparativ cu Omicron, iar din păcate, cei mai afecaţi sunt însă copiii.

Până acum, peste 1.600 de cazuri de gripă clinică au fost înregistrate în ultima săptămână, de peste 150 de ori mai multe decât în perioada similară a anului trecut, conform statisticilor Institutului  Național de Sănatate Publică (INSP). De asmenea, INSP informează că în aceeaşi perioadă, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de  peste 78.272.

”Este întoarcerea la normalitate. Infecțiile cu SARS-CoV-2 sunt în scădere și probabil că vom ajunge la cazuri izolate. Așa că ne întoarcem la cazurile de gripă  și la viroze. Nu este un virus gripal diferit de alte sezoane, dar oamenii care sunt în vârstă și au probleme de sănătate în continuare vor avea complicații prin gripă, prin viroze și în săptămânile care urmează vor crește cazurile de gripă și de viroze și e clar că în afară de profilaxia pe care aș face-o prin vaccinare, e important să ne protejăm” a explicat medicul infecționist Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase, într-un interviu.

”Trebuie să facem distincția între virozele respiratorii și virusul gripal. În cazul virozelor respiratorii semne precum febra, tusea, starea de oboseală, rinoreea, uneori durerile în gât sunt de intensitate mai redusă. În cazul gripei, simptomele sunt mult mai accentuate și persistente. Gripa debutează brusc, cu febră și cefalee. Febrei, care poate să ajungă și la 39 de grade, i se adaugă durerile musculare, frisoanele, o tusă seacă, dar și o stare de oboseală marcantă și chiar respirație șuierătoare. Gripa poate duce la complicații, cel mai frecvent pulmonare, dar în cazul copiilor vorbim și de laringite sau complicații în sfera ORL, asta dacă nu este tratată la timp”, a spus medicul primar de boli infecțioase, Teodora Moisil.

Din cauza numărului mare de cazuri de gripă la copii, și nu numai, unitățile și compartimentele de urgență pediatrică sunt arhipline, iar timpii de așteptare sunt foarte mari, medicul Anda Voica, de la Spitalul de Pediatrie din Ploiești, face un apel către părinți să nu îi mai aducă pe cei mici la Urgență, dacă nu au o urgență.

„Unitățile și compartimentele de urgență pediatrică sunt arhipline, timpii de așteptare sunt foarte mari. Motivele: numeroasele cazuri de gripă/rotavirus și ceva coronavirus, personal subdimensionat (NB: alții nu mai avem de unde scoate, cam ăștia suntem, fraților) și colmatarea urgențelor cu extrem de multe non-urgențe, care s-ar putea adresa sistemului ambulator în regim de programare”, afirmă medicul Anda Voica.

Pediatrul prahovean dă și câteva exemple de afecțiuni care nu necesită prezentarea la UPU sau CPU, putând fi tratate în ambulatoriile de specialitate: „febra ca unic simptom la copiii de peste 1 an, fără istoric de convulsii febrile, cu debut acut, erupția din varicelă, obstrucția nazală și tusea, parazitoză intestinală, unghia încarnată, traumatismele minore, urticaria fără dificultăți respiratorii sau hipotensiune”.

Categorii:

Ultimele articole

Mai multe din aceeași categorie
Related

Gala Națională a Antreprenoriatului Feminin OFA UGIR a premiat excelența pe 1 martie

Cu ocazia intrării în cel de-al V-lea an de...

Maison Olfactif și Beautyceutic, două concepte inovatoare create în România

Maison Olfactif și Beautyceutic sunt două branduri inovatoare, 100%...

Centru de Mari Arşi în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" din...