Războiul dintre Rusia și Ucraina nu a afectat doar populația umană. Fundația de Cercetare Marină (TUDAV) a înregistrat o creștere alarmantă a animalelor moarte pe țărmurile din vestul Turciei.
Cercetătorii au descoperit peste 80 de delfini morți pe plajele Turciei. Aceștia consideră că motivul pentru care animalele călătoresc atât de mult este că sunt afectați de război, mai exact de zgomotul provocat de operațiunile militare și de numărul mare de nave rusești aflate în portul Ucrainei.
Deși majoritatea animalelor sfârșesc în plasele pescarilor, acesta nu este motivul pentru care mor, deoarece cele care mor în libertate nu prezintă semne specifice armelor de foc sau ale plaselor. Președintele TUDAV, Bayram Ozturk a comunicat că motivul morții delfinilor nu este clar încă – o întrebare fără răspuns”.
“Trauma acustică este una dintre posibilitățile la care ne gândim. Nu avem dovezi care să ateste ce ar putea provoca în Marea Neagră sonarul de frecvență joasă, pentru că nu am mai văzut niciodată atât de multe nave și atât de mult zgomot, pentru o perioadă atât de îndelungată. Știința însă cere întotdeauna dovezi“, a mai precizat președintele fundației.
Specialiștii susțin că poluarea fonică nu este motivul morții delfinilor, dar totuși sunt puternic afectați și nevoiți să migreze în zone îndepărtate. Mamiferele marine comunică prin sunet și au un auz foarte dezvoltat, motiv pentru care sunt afectate de forțele navale deoarece acestea se bazează pe sonar pentru a descoperi submarinele inamicilor. “Acest lucru ar putea fi cauza migrației în masă a peștilor și cetaceelor spre sud“, a precizat un cercetător la Academia Națională de Științe din Ucraina.
Cercetările cu privire la cauzele morții animalelor sunt mai dificile din cauza faptului că nu există protocoale pentru protejarea mamiferelor în timpul războiului.