Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că vaccinul HPV va fi compensat din această toamnă.
,, Din această toamnă, sigur că depinde foarte mult şi de fluxurile financiare, dar vă garantez că în această toamnă vaccinul HPV va fi compensat. Şi, ceea ce este cel mai important va fi compensat, parţial, e adevărat, şi pentru femeile între 18 şi 45 de ani şi pentru băieţi”, a declarat acesta.
De asemenea, vaccinul HPV nu va fi singurul compensat, ci și ,, alte tipuri de vaccinuri de interes pentru public, cum e vaccinul gripal sau de vaccinuri pentru pacienţii cu boli cronice”.
Ce este HPV?
HPV(Human Papilloma Virus) este un virus care infectează epidermul (stratul superficial al pielii) si membranele mucoase ale organismului uman. HPV poate duce la cancer de cervix (col uterin), vulva, vagin si anus la femei. De asemenea, infecția HPV afectează și bărbații și crește semnificativ riscul de cancer de anus și penis, pentru aceștia, conform sfatulmedicului.ro.
Acest virus se transmite prin contact sexual direct sau indirect și ,până la momentul actual, s-au identificat aproximativ 130 de tulpini HPV.
Human Papilloma Virus este cea mai comună infecție transmisă pe cale sexuală, la nivel global. O mare parte din populație va dobândi această infecție, la un moment dat.
Cum funcționează vaccinul HPV?
Vaccinul HPV este cea mai eficientă metodă de prevenție a cancerului de col uterin și nu numai.
Există câteva tulpini mai frecvent asociate cu cancerul cervical, împotriva cărora a fost inventat vaccinul anti-HPV.
Vaccinul cu numele de Gardasil 9 este vaccinul aprobat de FDA împotriva infecției cu HPV, ce poate fi folosit atât de către fete, cât și de către băieți.
Acest vaccin este extrem de eficient, având capacitatea de a preveni majoritatea cazurilor de cancer cervical, în special atunci când este administrat înainte de expunere, adică înainte de începerea vieții sexuale.
De asemenea, Gardasil 9 este eficient și în prevenția cancerului vulvar și vaginal, în prevenția cancerelor de gât, cap și gură în rândul femeilor și bărbaților, dar și în prevenția apariției negilor genitali.
Teoretic, vaccinarea băieților împotriva tulpinilor HPV asociate cu cancer cervical, va ajuta și la protecția fetelor împotriva infecției, prin reducerea șansei de transmitere.
Tipuri de vaccin
La momentul actual, există 3 tipuri de vaccin HPV:
- Gardasil 9 sau 9vHPV, vaccinul HPV cu 9 valente
- Gardasil 4 sau 4vHPV, vaccinul tetravalent
- Cervarix sau 2vHPV, vaccinul bivalent
Toate cele trei tipuri enumerate mai sus oferă protecție semnificativ împotriva tulpinilor 16 si 18 a virusului HPV, tulpinile cel mai frecvent asociate cu cancer de col uterin si alte tipuri de cancer.
OMS (Organizația Mondială a Sănătății) recomandă vaccinarea tuturor persoanelor de până la 26 de ani care nu au primit încă acest vaccin.