Un acord de grant, a fost semnat miercuri, între Trade and Development Agency (USTDA) şi Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN). Grantul nerambursabil în valoare de 1,277 milioane de dolari, este acordat pentru asistenţă tehnică în vederea dezvoltării soluţiilor de tip „Reactor Modular Mic” (SMR) în România. Semnarea a avut loc online, iar participanții au fost Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica şi Todd Abrajano, directorul General şi de Operaţiuni al USTDA.
„USTDA este un partener ideal pentru România, deoarece caută tehnologii de ultimă generaţie în domeniul energiei nucleare civile pentru nevoile sale viitoare de energie. Sprijinul nostru va crea legături mai strânse între industriile noastre şi va crea noi oportunităţi de afaceri pentru industria SUA pe o piaţă importantă”, a afirmat Todd Abrajano, directorul agenţiei.
Adrian Zuckerman ambasadorul SUA la București, a subliniat că semnarea acestui acord reprezintă ”un pas înainte în consolidarea relaţiei bilaterale în domeniul Energiei.
„Semnarea de astăzi a grantului acordat Nuclearelectrica de către Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) reprezintă un pas foarte important în consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energiei şi, chiar mai important, în dezvoltarea economică a României pe viitor. Eforturile sporite le vor asigura viitoarelor generaţii şansa de a avea un viitor economic stabil în propria ţară. Grantul acesta este un pas înainte spre viitorul energetic flexibil pe care România îl merită. Cred că cu tărie că, având în vedere vastele surse potenţiale de energie din România, de la exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră la Cernavodă, odată ce va funcţiona la parametri maximi, la energia hidroelectrică, potenţialul de a folosi energia solară şi acum, cu SMR-urile, România va fi unul din exportatorii majori de energie nu doar în Europa de Est, ci şi în întreaga Europă „, a declarat Adrian Zuckerman.
USTDA va veni în sprijinul eforturilor României de a include tehnologia SMR în strategia sa energetică naţională prin asistența tehnică prin care se va identifica o listă scurtă de locuri compatibile cu tehnologia SMR, se vor analiza opţiunile pentru tehnologia SMR şi se vor întocmi foi de parcurs în vederea acordării de licenţă pentru fiecare loc selectat.
”Cu susţinerea financiară a USTDA, facem primul pas în pregătirea viitorului energetic al României. Azi facem un pas spre tehnologia producerii energiei de mâine. Cred că este un start bun pentru decarbonizarea atât de necesară în industria energetică a României. Nu doar că lucrăm împreună la proiectul Cernavodă, început cu ani în urmă, un proiect ce a fost un standard de excelenţă pentru România, ci căutăm şi următorul loc pentru următorul Cernavodă. Pe lângă dezvoltarea în forma actuală a reactoarelor 3 şi 4, SNN este, de asemenea, interesată în evaluarea dezvoltării reactoarelor modulare mici, ca o soluţie pe termen lung pentru dezvoltarea în continuare a industriei nucleare din România. Suntem interesaţi de caracteristici precum flexibilitate, modularitate şi eficientă ridicată care ar putea să ofere avantaje, atât pentru sistemul energetic, cât şi pentru mediul de afaceri, după anul 2035. Grantul acordat de USTDA ne va permite evaluarea de amplasamente şi tehnologie având o asistenţă tehnică adecvată şi să iniţiem acest proces de evaluare în timp util pentru a sprijini un proces decizional ulterior „, a subliniat directorul general Nuclearelectrica Cosmin Ghiţă.