8 august e ziua lor. A celor ce stăpânesc inimile tuturor

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Domesticit cu 9000 de ani în urmă, binecunoscutul patruped cu blană și coadă neastâmpărată a cucerit lumea întreagă. Cele mai vechi urme ale domesticirii datează din neolitic, urme găsite într-un mormânt din Cipru. În Asia, cele mai vechi urme au fost găsite în China, datând din 5500 î.e.n.
În Europa, pisica a fost răspândită prin intermediul legăturilor comerciale dintre Grecia și Egipt, lucru dovedit de faptul că strămoșul comun al raselor europene este Felis lybica (pisica sălbatică africană).

Pe la 1200 î.e.n., pisica era un animal domestic obișnuit pe lângă casele fermierilor greci, agricultura fiind în acele vremuri o ocupație mult mai extinsă ca astăzi. În partea vestică a Mediteranei, comercianții greci, fenicieni, cartaginezi sau etrusci au contribuit la introducerea pisicii în habitatul sud-european. Cucerirea romană a contribuit din plin la răspândirea pe teritoriul Europei, astfel că, în secolul 5 e.n., întâlnim pisica în mod obișnuit chiar și în porturile de la Marea Baltică.

În procesul domesticirii au avut loc puține schimbări în anatomie și comportament, poate doar au devenit mai mici, mai sociale, au dezvoltat un limbaj al corpului specific și, evident, o inteligență ieșită din comun! Există deplină compatibilitate din punct de vedere al reproducerii între pisica domestică și felinele sălbatice, iar hibrizi se întâlnesc adesea, cum e cazul pisicilor scoțiene Kellas.
Înmulțirea selectivă este totuși de dată recentă, datând din secolul al 19-lea. Cercetările au scos la iveală că acest proces de selecție artificială a redus mult din zestrea genetică provenind de la pisica de origine africană. Astfel sunt posibile atât de multe variațiuni chiar și în cadrul aceleiași regiuni.

8 august este ziua lor. Să ne bucurăm și să le onorăm pentru că aduc întotdeauna o rază de soare în sufletele oamenilor.

Comments are closed.